Tilbake
post image
Innlegg lest av: 3488
Skattemelding 2021 - Unngå skattesmell
11/11/2020

Mange vil få skattesmell i 2021

Norges Bank reduserte styringsrenten med 1,5% i vår. Dette har presset det generelle rentenivået nedover og mer eller mindre alle låntagere har fått lavere rentekostnader. En rentereduksjon på 1,5% vil gi 45 000 kr i årlige besparelser for et gjennomsnittlig boliglån på 3 millioner. Dette er en betydelig reduksjon som har stor påvirkning på de fleste privatøkonomier.

Man bør dog være klar over at når man betaler mindre i renter, vil man også måtte betale mer i skatt. Vanlig tabelltrekk eller prosenttrekk bestemmer hvor mye man betaler i skatt, men korrigeres ikke for at renten har blitt satt ned. Det betyr at mange vil få restskatt for 2020.

Rentekostnadene dine blir godskrevet som fradrag på skatt i skattemeldingen, og skattebesparelsen er 22% av rentekostnaden. Betaler du totalt 100 000 i renter i løpet av året vil du dermed få en skattebesparelse på 22 000 kr. Når du betaler mindre renter vil du derfor få mindre fradrag, og dermed høyere skatt. Hvis man fikk redusert rentenivået sitt i slutten av april, vil for det gjennomsnittlige boliglånet på 3 millioner utgjøre 6 600kr ekstra skatt for 2020.

I 2020 fikk 80% av befolkningen igjen på skatten fra 2019. De fleste av oss kan derfor forvente at dette er tilfellet også i 2021, men det later altså til å være feil. Samtidig har mange fått lavere og mer usikker inntekt på grunn av koronarestriksjoner. Belager man seg på å få tilbake på skatten i 2021, men ender opp med en skattesmell på grunn av lavere rentekostnader, kan man derfor få en ubehagelig overraskelse. 

Deferos tips for et godt økonomisk 2021

Budsjett gir forutsigbarhet
Om du ikke har et budsjett for privatøkonomien din er dette er veldig godt tidspunkt å lage dette. Mange har mer tid tilgjengelig nå som koronarestriksjonene gjør at man har færre fritidsmuligheter og det kan derfor være smart å bruke tid på å lage budsjett nå.

Vær edruelig og før heller opp litt for høye kostnader enn for lave. Om du ser at økonomien din ikke går i pluss bør du iverksette tiltak for å tillate deg å kunne spare penger.
Defero har en enkel og engasjerende budsjettfunksjon, gratis tilgjengelig i sin løsning.

Rente
Norges bank har redusert styringsrenten med 1,5% i år. Basert på data fra Deferos 60 000 medlemmer, har de færreste fått en tilsvarende rentereduksjon på sine lån. Ser du på listeprisene til de syv største bankene i Norge har deres renter kun blitt redusert med 1,0% til 1,25%.

Defero anbefaler derfor å sjekke om man minst har fått denne rentereduksjonen i sin bank. Mange er usikker på hvilken rente de kan forvente å få. I Deferoprofilen din ser du hvilke renter andre med lik kredittscore som deg selv har, og derfor også hvilket rentenivå du kan forvente av din bank. Husk at bankenes uttalte rente bestandig er høyere enn den du kan få ved å forhandle med banken!

Halv skatt i desember
I november eller desember trekkes det halv skatt hos de fleste arbeidsgivere. Dette betyr ikke at man faktisk må betale mindre skatt, men at man forhåndsbetaler mindre i skatt den måneden. Defero anbefaler alle som har mye lån å ta en kikk på hvor mye mindre renter man betaler i 2020 i forhold til 2019. Hvis man betaler mye mindre i renter kan man vurdere å spørre arbeidsgiver om å betale full skatt i november og desember slik at man unngår restskatt.

Tabelltrekk
De fleste i Norge med fast lønn har tabelltrekk. På slutten av året bestemmes hvilken skattetabell du får til neste år. Det som skiller en skattetabell fra en annen er hvor mye fradrag du har. Det vil si at hvilken tabell du har brukt i 2020 baserer seg på fradragenene du hadde i 2019. Et tabelltrekk justerer hvor mye du betaler i skatt hver måned basert på hvor mye du har tjent den måneden. Selv om det nå er slutten av 2020 kan du endre ditt tabelltrekk på skatteetaten sine hjemmesider.

Prosenttrekk
Prosenttrekk er en fast prosent som arbeidsgiver trekker skatt etter. Prosenten du har i 2020 er satt basert på inntekten, formuen og fradragene du hadde i 2019. Selv om det nå er slutten av 2020 kan du endre prosenttrekket ditt på skatteetaten sine hjemmesider. Hvis du har fått redusert inntekt vil dette «motarbeide» effekten av rentenedgangen, og der er derfor ikke sikkert du trenger å endre prosenttrekket.