Tilbake
post image
Innlegg lest av: 18860
734 er det magiske tallet i kredittsjekken din
9/17/2020

Kredittsjekke seg selv

Defero gir sine 56.000 medlemmer kontroll på egen økonomi med sin budsjettfunksjon og mulighet til å sjekke sin egen kredittscore og kredittsjekk.
Dette er informasjon som benyttes av alle norske banker, uten unntak, for å avgjøre om et lån skal innvilges eller ikke.
Boligrenten i Norge er rekordlav og tidligere i oktober ble det kjent at en av de mindre billigbankene har senket boliglånsrenten til 1,1 prosent!
Dette er en god anledning til å be banken din om lavere rente.


- Det kan være fristende å bytte til billigbanker som kommer med slike ekstreme pristilbud, men ofte har man det totalt sett bedre hos en trygg og stor bank som har helhetlige og brukervennlige banktjenester, forteller Eigil Arff Tarjem, Daglig leder i Defero. 

- Jeg ville heller ha brukt nyheten om at en konkurrent har senket renten til 1,1 prosent til å forhandle om bedre rentevilkår i min nåværende bank, eller en annen større aktør. Bankene betaler rundt 0,52 prosent når de selv låner penger, så de har normalt marginer nok til å kunne kutte renten din hvis du ber om det, fortsetter Tarjem.
Han er usikker på om det er mulig å få senket boligrenten så lavt som til 1,1 prosent i de store bankene, men har du en god kredittscore, er også disse bankene villig til å strekke seg langt for å beholde deg som kunde.

Hvor langt er banken villig til å strekke seg? 

Defero samler rentedata og matcher dette mot kredittscore. Slik ser du hvilke renter du kan forvente å få, basert på kredittscore din.
- Det har lenge vært en godt bevart hemmelighet, men det er faktisk slik at den renten du får av banken, er direkte knyttet til kredittscoren din. Samtlige norske banker bedømmer kundene sine ved å bruke kredittscore, sier daglig leder Eigil Arff Tarjem i Defero.

Kredittscoren gir banken en objektiv bedømmelse av hvor trygg betaler du er. Har du for eksempel en score som faller innenfor «svært lav-risiko»-kategorien (734 og oppover), vet du at du er en meget ettertraktet bankkunde.

beste markedsrente.JPG 84.08 KB

Kan få rente under 1,4 prosent

Med en score over 734 burde det være mulig å få en rente under 1,4 prosent på boliglånet ditt, og ned mot 6 prosent dersom du søker usikret refinansiering.

Har du derimot en kredittscore innenfor «veldig dårlig»-segmentet, må du sannsynligvis gå til en av spesialbankene for å kunne få lå tatt opp lån.
Spesielt om du skal låne penger uten sikkerhet er det veldig viktig å ha en god kredittscore, fordi banken ikke har mulighet til å ta sikkerhet i annet enn privatøkonomien din.

Sjekk kredittscoren din her

Hvordan ser en typisk «734-person» ut?
843 860 kroner i årlig bruttoinntekt
48 år
Formue: 1.242.619 kroner
Boligverdi: 5.756.779 kroner
Snittgjeld: 2,6 millioner kroner
Høyere utdanning
Gift eller samboer
Svært høy kredittgrense på kredittkort, men lite benyttet
Bruker DNB eller Nordea som totalbank
Sparer i snitt 33.280 kroner hvert år på gunstige rentebetingelser målt mot de med dårlig kredittscore

Score fra 1 til 1000
Defero bruker Experian som leverandør av kredittinformasjon. De bruker følgende skala for kredittsjekk:
1000-734: «veldig lav risiko»: anbefaler at kunden blir godkjent
733-550: «lav risiko»: anbefaler at kunden blir godkjent
549-443: «medium risiko»: anbefaler at kunden blir godkjent, men manuell vurdering bør gjøres.
442-310: «høy risiko»: anbefaler ytterligere manuell sjekk av kunden
309-1: «veldig høy risiko»: anbefaler avslag.

Scoren er basert på følgende opplysninger:
Inntekten din de siste tre årene
Om du har noen betalingsanmerkninger
Netto formue
Skatteklasse
Hvor gammel du er
Om du har noen næringsinteresser, for eksempel enkeltpersonforetak
En stabil og høy inntekt trekker tallet opp. Det gjør også fravær av betalingsanmerkninger.

Sjekk kredittscoren din gratis

Lav kredittscore? En spesialbank kan hjelpe deg med å refinansiere eller ta opp lån

Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 5,85% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 1.659.238, totalt kr 3.659.238.