Tilbake
post image
Innlegg lest av: 23109
Kredittscore - Din beste venn eller verste fiende
3/10/2020

Kredittscore er ditt beste kort overfor banken

Alle de store boliglånsbankene har satt ned renten etter at Norges Bank har satt ned sine renter, men det er langt fra sikkert at du har fått den renten du har krav på.

- Renten meldes om å være kuttet med 0,5-1,5 prosentpoeng avhengig av risikoprofilen din. Det er dog ingen hemmelighet at bankkundene forskjellsbehandles.
Har du en god kredittsjekk med høy kredittscore og lav belåningsgrad, men en rente på over 2 prosent, er det mye som tyder på at du overbetaler på lånet ditt, sier daglig leder Eigil Arff Tarjem i Defero.

Siste nytt er at bankene nå stiller strengere krav til hvor god din kredittsjekk må være for at du skal bli ansett som en trygg betaler - altså hvilken kredittscore som kvalifiserer til laveste rente. Dette fører til at stadig flere ønsker å kredittsjekke seg selv for å sjekke betalingsanmerkninger og se hvordan bankene oppfatter deres personlige økonomi.

- Det har lenge vært en godt bevart hemmelighet, men det er faktisk slik at den renten du får av banken, er direkte knyttet til kredittsjekken din. Samtlige norske banker bedømmer kundene sine ved å bruke kredittscore, forteller Arff Tarjem.

Kredittsjekk deg selv her - Gratis

Du tenker kanskje derfor «hva er min kredittscore» og ønsker å kredittsjekke deg selv? 

Du er i så fall ikke alene. Ved å tilby gratis kredittsjekk med kredittscore, samt forklaring av verdien av egne data, har Defero fått over 56 000 medlemmer og medlemstallet øker stadig raskere. 
Alle kredittaktive personer i Norge har en kredittscore, noe som vil si mer eller mindre alle over 18 år. Dette betyr at det er omlag 4 000 000 kredittscorede personer i Norge. I motsetning til de fleste andre land i verden har knapt noen av disse 4 000 000 noen anelse om hva sin kredittscore er, eller betydningen av denne. 

Kredittscoren din deles inn i fem segmenter, og det er tydelige renteforskjeller fra segment til segment:
1000 – 734 kan gi boliglånsrente 1,35% (Veldig lav risiko)
733 – 550 kan gi boliglånsrente 1,4% (Lav risiko)
549 – 443 kan gi boliglånsrente 1,53 % (Medium risiko)
442 – 310 kan gi boliglånsrente 1,76% (Høy risiko)
309 – 1 kan gi boliglånsrente: 1,92% (Veldig høy risiko)

Kredittsjekk deg selv og se din kredittscore -  gratis på under 1 minutt

Defero gir deg ikke bare innsikt i egne kredittdata, men også verdien av disse. Eksempelvis får du et eget rentepanel som viser deg snittrenten for din kredittscore for boliglån, billån, kredittkort og forbrukslån. Du får også sjekket om du har noen betalingsanmerkninger og hvordan din personlige økonomi bedømmes. Etter opprettelse av konto vil det bli tilsendt et gjenpartsbrev fra Experian - Deferos partner.

Det er stor forskjell på bankenes interesse for de forskjellige kredittscoregruppene. Noen banker vil kun ha kunder som har en lav kredittscore imens andre vil ha høyt scorede kunder. Når du vet om banken er interessert i deg kan du også be om spesielt gode betingelser, som den laveste boliglånsrenten. Lån er tross alt den største utgiftsposten for folk flest, så det lønner seg å sette krav til banken.
4.0 dashboard liten.JPG 60.31 KB

Hvordan få bedre kredittsjekk og lavere rente?

Vi må begynne med å avlive en myte om når oppdateres kredittscore. Kredittscoren din kan oppdateres når som helst.
Scoren din kan endre seg ettersom scoremodeller oppdateres, det kommer ny informasjon - som at du flytter, gifter deg eller pådrar deg en betalingsanmerkning.
I disse dager der det skjer store ting på global skala med rentenedsettelser, oljeprisfall og Coronavirus kan også hele landsdeler bli berørt sammen med de som bor der.

For å opparbeide seg en god kredittscore bør man forsøke å ha en stabil økonomi og livssituasjon. Større endringer i inntekt eller bosituasjon vil påvirke score din negativt.

Under følger Deferos råd for en god kredittsjekk:
Stabilitet
: bo på samme adresse over tid. Er man samboer/gift vil dette også kunne spille positivt inn på din kredittscore.

Betalingsanmerkning: Sørg for å betale regninger i tide, og sjekke om du har betalingsanmerkninger samt fjerne disse. På Defero får du se eventuelle betalingsanmerkninger.

Kredittsjekk deg selv: Gratis kredittsjekk av seg selv er grunnmuren til Defero og det er meget viktig å ha kontroll på egne data.

Disponibel inntekt: Dette begrepet er det altfor få som kjenner til. Det er kort fortalt inntektene dine minus utgiftene. Forsøk så godt det lar seg gjøre å sitte igjen med penger disponibelt på konto ved slutt av måneden - med andre ord: bruk mindre enn du tjener! Dette er en faktor banker er meget opptatt av da den sier noe om din betalingsevne.

Sparing: Når du har opparbeidet deg en positiv disponibel inntekt kan du begynne å spare og få avkastning på kapitalen din. Dette fortjener et eget innlegg som kommer senere.

Kontroll på personlig økonomi:  Om du har mye lån i forhold til verdier/egenkapital kan dette I fremtiden påvirke scoren din. Sørg derfor for å proaktivt søke å redusere/refinansiere gjeld til bedre betingelser enn du har i dag. Mange smålån fremstår rotete og risikikabelt for banken. Det er smart å bruke en agent til å få refinansiert dyre kredittkort. Defero anbefaler Axo Finans – Norges største agent.

Kredittsjekk deg selv og se din kredittscore gratis på under 1 minutt

Nominell rente fra 6,39% til 21,95%. Effektiv rente fra 6,81% til 24,4%. Eff. rente 15,9%, 100.000 o/5 år, kostnad: 40.256, Totalt: 140256.